Cumhuriyetin 100. Yılında Aksaz Köyü
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Aksaz Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.
Aksaz Köyü
Aksaz, Biga’nın Marmara Denizi kenarında kurulu, öncesinde Rum yerleşiminin olduğu balıkçı köyüdür. Etrafında, Değirmencik, İÇDAŞ demir çelik fabrikası, Çakırlı ve Örtülüce köyleri bulunmaktadır. Biga’ya 35 km, Çanakkale il merkezine 97 km uzaklıkta bulunmaktadır. Köyün muhtarı Halil Çavdar’dır.
Güncel Durum
Yaklaşık 200 haneden oluşan Aksaz Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 490’dır. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 411, 2000’li yıllarda ise 550 civarındadır. İstatistiklere bakıldığında nüfusu bir dönem artsa da 80’li yıllardaki orandadır. Deniz kenarında bir yerleşim yeri olması hasebiyle yazın nüfusu artmaktadır. Aksaz yolu asfalt olduğu gibi, köyün ana yolu da asfalttır, ana halteri ve meydanı da asfalt ve parke taştır. Denize sıfır köy meydanında muhtarlık ofisi, kahvehaneler, marketler, çeşme, restaurant, teknelerin bağlandığı liman, balıkçı barınağı, seyyar ızgara tezgahları ve çocuk parkı vardır. Aksaz’ın 1,5 km doğusunda plaj, kamelya, kafeterya kullanım alanlarının olduğu Biga Belediyesi Sosyal Tesisleri bulunmaktadır. Yine Aksaz’a 5 km ötede bulunan Şahmelek koyu vardır. Çadır ve yerleşim yerlerinin olduğu sahil yaz aylarında oldukça tercih edilmektedir. Aksaz’a Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte köy yardımı, köy konağı, asfalt, parke taş, Dikilitaş deresi taşkın koruma, kanalizasyon şebeke inşaatı ve oyun grubu gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kuyudur ve 325 m³ hacmi vardır. Klorlama sistemi ve saat uygulaması mevcuttur.
Tarihi
Aksaz Köyü, Selanik göçmeni yerleşim yeri olup 1811 yılında kurulmuştur. Aksaz bölgesi toprakları antik döneme kadar dayanmakla birlikte Rumlara ve son olarak Türklere ev sahipliği yapmıştır. 1923 Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonrasında 1925 yılında Yunanistan Selanik, Doyran, Langaza ve Vardar kasabalarından muhacirler yerleştirilmiştir. Yani köy Balkan göçmeni Türklerce yerleşim halini almıştır. 1905 yılında Rumlardan kalma Ayios Yeorgios kilisesi olmakla birlikte köy, 1890 yılından beri aynı adı taşımaktadır. Köyün adı da dere ve kenarlarında oluşan sazlardan gelmektedir. Cumhuriyet’in 100. yılında köy 212 yaşındadır.
Ekonomi
Aksaz Köyü’nün temel geçim kaynağı balıkçılık olmakla beraber tarım ve hayvancılıktır. Aksaz Limanında demirli tekneler balık sezonu geldiğinde ağlarını doldurmak için bölgede balık tutmaktadır. 2.560 dönüm tarım arazisine sahip köyün 2.400 dönümünde susuz tarım, 160 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, yulaf, çavdar, mısır, ayçiçeği, hayvanlar için silajlık yulaftır. Yaklaşık 21 traktörün bulunduğu, ceviz, badem ve deniz kenarı olması hasebiyle zeytin yetiştiriciliğinin olduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 10’dur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 60’tır ve küçükbaş hayvan sayısı 1.797, büyükbaş hayvan sayısı ise 650’dir.
Eğitim
Aksaz Köyü’nde okul yoktur. İlkokulu, ortaokul ve lise öğrencileri taşımalı eğitim sistemiyle Kocagür, Yeniçiftlik ve Biga’daki okullara gitmektedir. Aksaz’dan Kocagür İlkokulu’na 13, Yeniçiftlik Ortaokulu’na 6, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’ne 2, Şehit İbrahim Ateş Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne 1, Safiye Hüseyin Elbi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1, İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 8, Hamdibey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 4, Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 2 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 36 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.