Cumhuriyetin 100. Yılında Abdiağa Köyü
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Abdiağa Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.
Abdiağa Köyü
Abdiağa, Biga şehir merkezine 3 kilometre mesafede olup Yeniceköy Mahallesi’ne komşu ve Biga’ya en yakın köylerden biridir. Köyün etrafında Kaşıkçıoba, Bakacakçiftliği, Sarıkaya ve Işıkeli köyleri bulunur. Biga’ya 3 km, Çanakkale’ye 96 km uzaklıkta bulunan göçmen köyüdür. Köyün muhtarı Hasan Kavaz’dır.
Güncel Durum
Yaklaşık 100 haneden oluşan Abdiağa Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 250’dir. 1980’li yıllarda 430, 2000’li yıllarda 340’tır. Biga-Çan yolundan itibaren ana halteri ve meydanı asfalt ile parke taştır. Köy meydanında, cami, Kur’an kursu, çeşmeler, Abdiağa köyü kooperatifi, minibüs durağı, süt toplama merkezi, Ziraat Odası tarafından yaptırılan tuvaletler, büyük çınar ağaçları, kahvehaneler ve çocuk oyun parkı yer almaktadır. Demir para ile çalışan çeşme Bigalılardan yoğun ilgi görmektedir. Abdiağa Abdal suyu lezzeti ve saflığı ile bölgede meşhurdur. Köyün çıkışına devam edildiğinde çınar ağaçları ve oto yıkama yeri bulunmaktadır. Biga Belediyesi Abdiağa Mesire Alanı ile Biga Orman İşletme Müdürlüğü ile yapılan Biga Ekoturizm Alanı ve Şelale Yürüyüş Parkuru vardır. Piknik alanı Bigalılar tarafından oldukça yoğun şekilde tercih edilmektedir. Biga Belediyesi tarafından yapılan yürüyüş alanı sonunda Çağlayan Şelalesine ulaşılmaktadır. Abdiağa Çağlayan Trekking projesi 29 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşen Cumhuriyet Doğa Yürüyüşü ile açılmıştır. Abdiağa bölgesinde ayrıca restoranlar, kokoreç ve ızgara mekanları ile soğuk hava deposu bulunmaktadır. Rotada ahşap köprüler, kamelyalar ve seyir terası vardır. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte içme suyu deposu, tesis geliştirme, mezarlık ihtiva duvarı, köy yardımı, kanalizasyon, parke taşı, asfalt, depo ve çeşme onarımı, köy konağı duvar yapımı, su isale hattı, kamera sistemi, cami şadırvanı onarımı ve çocuk oyun grubu gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kaynaktır. Depo durumu 325 metre küptür.
Tarihi
Abdiağa Köyü, 1891 yılında göçmen Pomak aileler tarafından kurulmuştur. 1877-78 (93 harbi) Osmanlı-Rus savaşının ardından artan baskı, zulüm ve huzursuzluk sonucu yaşadıkları bölgeleri terk ederek Anadolu’ya sığınan Pomak aileler bu toprakları tercih etmiştir. Bulgaristan’ın Filibe bölgesi Rahova köyünden göç eden aileler Abdiağa köyünü kurmuş, köyün ismine de satın aldıkları toprakların sahibi olan Abdiağa vermiştir. Köyün adı, 1928 yılı kayıtlarında Abdiağa Çiftliği olarak geçmektedir. Köy, Cumhuriyet’in 100. yılında köy 132 yaşındadır.
Ekonomi
Abdiağa Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve ticari işletmelerdir. 2.750 dönüm tarım arazisi olmakla beraber 2.200 dönümünde susuz yani kuru tarım, 550 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, mısır, yulaf, çeltik, bakla, nohut, kuru fasulye, ayçiçeği, domates, salçalık biber, karpuz, kavun, taze fasulye, hayvanlar için silajlık yonca, mısır ve yulaftır. Yaklaşık 23 traktörün bulunduğu elma, şeftali, zeytin, badem ve ceviz yetiştiriciliğinin olduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 6’dır. 1500’e yakın kanatlı hayvan, 600’e yakın ise arı kovanı mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 75’tir ve küçükbaş hayvan sayısı 997, büyükbaş hayvan sayısı ise 1277’dir.
Eğitim
Abdiağa köyünde aktif okul yoktur. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri taşımalı eğitim sistemiyle Yeniceköy Mahallesi ve Biga’daki okullara gitmektedir. Abdiağa’dan Yeniceköy İlkokulu’na 7, Biga Çiçeklidede Özel İdare Ortaokulu’na 3, Biga Atatürk Anadolu Lisesi’ne 2, Şehit Yarbay Raif Necdet Hoşgör İmam Hatip Ortaokulu’na 1, Şehit İbrahim Ateş Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne 1, İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 2 ve Safiye Hüseyin Elbi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 2 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 18 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.