ÇOMÜ Kuşlara Yuva Oluyor
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Fakültesi’nde Osmanlı’dan Günümüze; Merhametin ve Şefkatin Sembolü ÇOMÜ Kuşların Ev Sahibi Projesi kapsamında kuş evlerinin kampüse asılması ve ÇOMÜ Kuşları Fotoğraf Sergisi etkinlikleri gerçekleştirildi.
Etkinliğe Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hava Özay, Proje Danışmanı Prof. Dr. Murat Tosunoğlu’nun yanı sıra Fen Fakültesi akademik ve idari personeli ile öğrencileri katıldı.
Fen Fakültesi Lisans öğrencisi Ege Can Debreli’nin, Prof. Dr. Murat Tosunoğlu danışmanlığında yürüttüğü TÜBİTAK-2209 Projesi “Osmanlı’dan Günümüze; Merhametin ve Şefkatin Sembolü ÇOMÜ Kuşların Ev Sahibi” kapsamında ÇOMÜ Terzioğlu Kampüsü’ne kuş evleri asılacak. Düzenli olarak kontrolü yapılacak kuş evleri ile beraber ÇOMÜ’de yıllar içinde değişen ve yangından etkilenen kuş popülasyonu hakkında bilgiler edinilmesi amaçlanıyor.
Biyoloji Bölüm Başkanı ve Proje Danışmanı Prof. Dr. Tosunoğlu konuşmasında “ÇOMÜ’nün ev sahipliği yaptığı, gözlemlenen kuşların araştırılması için bu projeyi yürüttük. Genç bilim adamların yetiştirmek ve Osmanlı’dan bu yana devam eden kuşları ev sahibi yapma geleneğini sürdürmek adına önemli bir proje. Ege Can ile yürüttüğümüz TÜBİTAK projesi ile orman yangınında zarar gören türlerin yuvalarına dönmesini de amaçlıyoruz. ‘Bir yerde kuş sesi varsa orası yaşanılacak bir yerdir’ sloganıyla kampüsümüzü güzelleştirmek istiyoruz. Bizi yalnız bırakmayan doğa dostlarına teşekkür ediyorum” dedi.
Dekan Prof. Dr. Hava Özay ise konuşmasına süreçte emeği geçenlere ve etkinlik katılımcılarına teşekkür ederek başladı. Prof. Dr. Özay, “Bu proje yalnızca bir TÜBİTAK-2209 Projesi değil. Aynı zamanda doğaya da dokunan bir sosyal sorumluluk projesi. Fakülte olarak yalnızca son çağrıda aldığımız10 projeden biri de bu proje. Projede emeği geçen tüm hoca ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Rektör Prof. Dr. Erenoğlu konuşmasında “Hayata geçirilmesine tanıklık etmek için bir araya geldiğimiz proje; bilimsel teknik geliştirme ve Ar-Ge, öğrencileri dâhil etme açısından oldukça önemli. Üniversitemizin stratejik planları kapsamında, her bölümden en az 4 proje almak istiyoruz. Bu dönemden itibaren bu yönde çalışacağız” dedi. “Öğrencimiz Ege Can Debreli’ye, örnek olacak nitelikteki bu bir çalışması için teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine devam eden Rektör Prof. Dr. Erenoğlu, 11 Kasım Ulusal Ağaçlandırma Günü etkinlikleri kapsamında, Valilik ile beraber yangından zarar görmüş yerleri ağaçlandıracağız. Yangının etkilediği yerlerde, yanma olasılığı düşük olan zeytin gibi ağaçlar dikeceğiz. Şehrimize katkı sağlayacak projelere hep beraber devam etmeliyiz” dedi.
Kampüse ilk kuş yuvasını takan Rektör Prof. Dr. Erenoğlu’na Dekan Prof. Dr. Özay eşlik etti. Heyet daha sonra Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Uysal tarafından tanıtımı yapılan ÇOMÜ Kuşları Fotoğraf Sergisini gezdi.