Ceylan’dan Soylu’ya Deprem Soruları
“Çanakkale’de Depreme Karşı Aldığınız Tedbirler Nelerdir?”
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, İçişleri Bakanı’nın cevaplaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Çanakkale’nin deprem kuşağı üzerinde olduğunu hatırlatarak, “Üzerinde yaşadığımız coğrafyanın gerçeği ortada olduğuna göre, bundan sonra yaşanabilecek afetlerde çaresizce sonucu izlemek yerine, afetlere hazırlıklı olmanın önemini ulusça acı bir şekilde tecrübe ettik. Çanakkale için il Afet Acil Durum Risk Azaltma ve Müdahale Planları var mıdır? Şayet var ise bu planlar en son hangi tarihte güncellenmiştir?” diye sordu.
Ceylan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Çanakkale’de muhtemel bir depreme karşı alınan tedbirler hakkında bilgi istedi. Özgür Ceylan önergede, Türkiye yüzölçümünün yüzde 96’sı ve nüfusunun yüzde 99’unun deprem riski altında olduğunu, bununda beşeri ve ekonomik faaliyetler açısından depremin önemini artırdığını ifade ederek, “Her yaşanan deprem sonrası önceden alınması gerekip alınmayan önlemler kamuoyunda gündeme gelmekte, yaşanan maddi ve manevi kayıpların ardından bir süre konuşulduktan sonra gündemdeki yerini yitirmektedir” uyarısında bulundu. Özgür Ceylan Çanakkale’nin de deprem kuşağı üzerinde yer aldığına dikkat çekerek, “Üzerinde yaşadığımız coğrafyanın gerçeği ortada olduğuna göre, bundan sonra yaşanabilecek afetlerde çaresizce sonucu izlemek yerine, afetlere hazırlıklı olmanın önemini ulusça acı bir şekilde tecrübe ettik” dedi.
“Çanakkale İçin Müdahale Planları Var Mı?”
Ceylan, Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, Çanakkale’de depreme karşı alınan tedbirler hakkında bilgi isterken, “Çanakkale için il Afet Acil Durum Risk Azaltma ve Müdahale Planları var mıdır? Şayet var ise bu planlar en son hangi tarihte güncellenmiştir? Çanakkale için il Afet Acil Durum Risk Azaltma ve Müdahale Planları kapsamında görev alacak kişilerin eğitim ve bilgilendirmeleri hangi periyodlarda yapılmaktadır? En son ne zaman yapılmıştır?” sorularını yöneltti.
Ceylan, Türkiye’de yaşanabilecek her tür ve ölçekteki afet ve acil durumlara etkin müdahale için görev alacak, kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gerçek kişileri kapsayan, entegre planlama yaklaşımı ve modüler yapısıyla afet sırasındaki operasyon risklerini en aza indirecek bir sistem olarak planlanan Türkiye Afet Müdahale Planı’nın 3 Ocak 2014 tarihinde yayınladığını hatırlatarak, “TAMP ile eşgüdüm halinde çalışacak ana çözüm ortaklarından İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Türk Kızılay’ının görev ve işbirliği süreçleri Çanakkale açısından planlanmış mıdır? Çanakkale için yapılan planların işlerliği yapılan tatbikatlar ile test edilmiş midir? Ya da yapılan hazırlıkların gerçekçi bir senaryo ile test edilmesi planlanmakta mıdır?” diye sordu.
“Çanakkale’nin Çadır Kent-Konteyner Alanı Nerede?”
Ceylan, deprem kuşağı üzerinde bulunan Çanakkale’de depreme karşı alınan tedbirler hakkında bilgi istediği önergesinde, toplanma alanları hakkında bilgi istedi. Özgür Ceylan, “Çanakkale ili için afet öncesi toplanma alanları, çadır kent, konteynerlerin kurulacağı alanlar, arama-kurtarma ekipleri için konuşlanma bölgeleri ve alt yapıları hazırlanıp söz konusu alanlar için alınacak güvenlik tedbirlerine ilişkin planlar hazırlanmış mıdır?” diye sordu.
Ceylan, Çanakkale’de yaşanabilecek olası bir afet durumunda yönetim karmaşasının önüne geçebilmek için komuta kontrol mekanizmaları ve bilgi akışının sağlanabilmesi için iletişim sistemleri kurulup kurulmadığı hakkında bilgi isterken de “Afetlerin meydana gelebileceği bölgelere zamanında ulaşabilmek için alternatif güzergâhlar tespit edilmiş midir?” diye sordu.