Lütfi ÖZGÜNAYDINYazarlarımız

Biga Kumkent’e Geldik, Yeni Romanıma Erik Ağacının Altında Başladım…

Karan Şekerleme

Bilindiği gibi yaz aylarında Biga Kumkent’e geliyorum. Otuz yıldır Fahri Bigalıyım. Ben kendimi öyle addediyorum. Bir çok kitabımı burada yazdım. Geçen yaz Eğin Türküsü, Enver Gökçe kitabını dut ağacımın dibinde bitirdim. Songül dut çok dökülüyor diye dallarını kestirdi. Bu yaz Erik Ağacımın altında yazıyorum. Papaz eriği kızarmış zaman zaman bir tane alıp yiyorum. Sadece ismini bir yılda bulduğum yeni romanımı yazmaya başladım. Bigalı olacak o roman. Ama çok özel bir konuyu, aşkı yazıyorum. Ekim ayına kadar bitireceğim. Ekim’de Kemaliye’de olacağım. Sonbaharda Kemaliye’de mutlaka bir gösteri yapacağım. Yeni kitabımı tanıtacağım. Olanak olursa Yüksekokul öğrencileri için gösteri, söyleşi yapacağım. Çevrede de çalışmalar yapacağım. “Çukurova Yaşar Kemal” çalışmamı Diyarbakır’a götürmeyi çok istiyorum. Kemaliye’nin sonbaharını yaşamak bana çok iyi geliyor. Fırat vadilerinde sonbaharın renkleri içinde olacağım. Umarım sağlıklı olurum, doktorum izin verir. Kemaliye’yi çok özledim.

Eğin Türküsü/Enver Gökçe/25.Kitap

Eğin Türküsü, Enver Gökçe kitabı bir ay sonra basılacak. Biga’yı seviyorum. Burada mutluyum. Çağdaş ve modern bir kent… Çarşı pazarında dolaşırsanız hemen hissediyorsunuz. Burada romanımı, yazılarımı yazarken çevreden kitap fuarlarından davetler gelince gidiyorum, konuşuyorum. Benim felsefem gelişmek ve geliştirmekten yana. Elimden ne gelirse toplum için insan için ne gelirse yapıyorum. Yazlıkta ki kitaplığıma baktım, Sabahattin Ali’nin Kuyucaklı Yusuf kitabını okumamışım. Onu okuyorum. Edremit’e gidip onun sokağını gezeceğim. Fotoğrafı Songül çekti. Tüm arkadaşların, okurların, özellikle Çarşamba Postası Gazetesi okurlarımın bayramını kutlarım.

Yine Ara Sıra Çarşamba Postası’nda Yazacağım…

Ben yerel basını çok seviyorum. Eşim Songül ve çocuklarımla yirmi yıl ‘Gurbet’ yerel gazetesini çıkardım. Fırsat buldukça yerel basına yazdım. Gurbet Gazetesiyle basın yayın genel müdürlüğünün düzenlediği bir çok yarışmada ödül aldım. Röportaj, makale dallarında çok özel ödüller kazanmıştım. Onun için yerel basın benim için önemlidir. Yerel basına yazarak mutlu olurum. Bir yazarın, aydının görevi toplum için bir şeyler yapmak değil midir? Onun için ben yerel basını çok önemserim. Bir kaç yıldır da Biga’ya gelince Çarşamba Postası’na yazıyorum. Sonra yazıyı sosyal medyada paylaşıyorum, hem Bigalılar hem Kemaliyeliler okuyor.

Doğayı, İnsanı Sevmek…

Ben Kemaliye Toybelen’de doğdum. Orada okudum, öğretmen oldum, o coğrafyayı sevdim, Coğrafya insanı, toplumu etkiler. Doğanın güçlükleri de etkiler. Doğanın güçlüğündeki acılar insanı besler. Karda kışta diz boyu karları çiğneyerek gurbete çıkmanın güçlükleri içinde büyüdüm ve sonra hissettim. Doğayı, insanı sevdim. Sonra doğa-insan ilişkilerinin sanatı, edebiyatı etkilemesinin üzerinde durdum. Bu etkileşimin sonucu sanattı, yazındı. Bizim Kemaliye’nin eski adı; “eğin” Kültürel bir ad. Toplumda yaygın.  Yaşadıklarımı hissettiklerimi bu ad üzerine yazdım. Büyük Şair Enver Gökçe’de bu ad üzerine yazmış. Önce öyküler sonra roman yazmaya başladım. Geçtiğimiz günlerde 24.kitap bitti. Şimdi 25.kitabımı yazıyorum. Eğin’den beslendim orayı yazdım. İstedim ki bir edebiyatı olsun. Allah’a çok şükür şimdi Kemaliye(Eğin)’nin bir edebiyatı var. İlk öykü kitabım Taş Yolu’nun 5.baskısı bitiyor. Artık benim yöremin bir edebiyatı var. Sanat ve edebiyat çevreleri bunu benimsedi. Çok güç bir yol. Yıllardır çaba veriyorum. Bu yıl yazdığım Yirmi Yazar kitabında gördüm ki bütün önemli yazarlar çok sıkıntı çekmişler. Memleketimin bir edebiyatı olduğu için çok mutluyum. Çok çalıştım, çok okudum. Yaşar Ağabeyin dediği gibi benim Çukurovam’da Kemaliye (Eğin), oradan beslendim orada yüreğim, duygularım yoğunlaştı. Yerel yazmak benim için çok önemli onun için Biga’ya geldiğimde yöre gazetesi Çarşamba Postası’na yazıyorum. Çarşamba Postası yöneticilerinin bayramını kutlarım selam ve iyi dilekler sunarım.

Biga İçin Düşündüklerimi Yapabilecek miyim?

Tarihi açıdan önemli bir mekan. Kurtuluş Savaşı’nda önemli olduğunu kitaplardan okudum. Kültürel konularda ne yapabilirim. Tarihi iki kentin çevresinde bir şeyler yapılabilir. Bir albüm sözü vermiştim. Umarım Allah bana ömür verir. Bir Biga albümü yapacağım. Asıl önemlisi o albüme denemeler yazacağım. Mutlaka ekmeğini yediğim suyunu içtiğim Biga için bir şeyler yapacağım. Kültür sanat adına nerede olursam olayım elimden ne gelirse yaparım.  Bu yaz buradayım tüm Kemaliyeli Bigalı dostların bayramlarını kutlarım. İyilikler dilerim.

Bior Tarım Ürünleri

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu