Allah’a Yönelin! Eşlerin Davranış Biçimleri
Değerli okuyucular; Allah-û Teala herkesin mutlu olmasını, herkesin huzur içinde bir dünya hayatı geçirmesini, herkesin cennete girmesini arzu ettiği için Kur’ân-ı Kerim’i indirmiş. Hedef, bütün insanları mutluluğa ulaştırmak.
Zamanımızda birçok ailede erkekler hâlâ eşlerine dayak atıyor. Bu çok yanlış bir şey. İnsanlar nefslerine hâkim olamadıkları için bu tür davranış biçimi sergiliyorlar. Allah-û Tealâ’nın erkeklere verdiği kuvveti, eşlerini sindirmek istikametinde kullanmak için vermedi.
Eşlerimizin ve bizlerin düşünce biçimi şöyle olmalıdır. Hatayı karşımızdakinde aramayacağız, kendimizde arayacağız. Eşimiz bize şu veya bu istikamette ters bir davranışın sahibi olduysa; “Acaba ben, bu davranışı icap ettirecek olan ne yaptım?” diye kendi kendimize sormalıyız.
“Eşim bana kötü davrandığı için ben mutsuzum.” demek bir çözüm değildir. Herkes kendini bütün boyutlarıyla irdelemelidir. “Acaba ben eşime karşı lâzım gelen dikkat ve itimadı sarf ediyor muyum? Ona gerekli olan sevgiyi ve saygıyı gösterebiliyor muyum?” İç dünyanızda duyduğunuz şeylerin, güzel hususların dışa vurulması, karşı tarafa belli edilmesi hedef olmalıdır. Eşiniz, sizin kendisini sevdiğinizi, ona karşı saygı duyduğunuzu her davranışınızdan rahatlıkla çıkarabilmelidir.
Öyleyse Allah-û Tealâ, bütün insanların evlenmesini istediği için evlendiniz. Sizden beklenen şey, sağlıklı (hem sıhhat açısından sağlıklı hem de ahlâk açısından sağlıklı) çocuklar yetiştirmektir. İslam ahlakı size bu imkânı mutlak olarak sağlar; siz kaidelere riayet ettiğiniz takdirde. Öyleyse eşinizle olan davranışlarınızda, eğer eşinizden yanlış bir davranış görürseniz, arkasında evvelâ kendi hatanızı arayın ve onunla dostça konuşmaya çalışın. Onu üzgün gördüğünüzü, arkasında yatan sebebin siz olup olmadığını öğrenmeye çalışın. Eğer sizseniz, sebebi öğrenmelisiniz ve o sebebi inkâr etmek yerine, sebebi kabullenmek üzerinize vazife olmalıdır. Onu mutlu ettiğiniz zaman onun yüzündeki o mutluluk ifadesi en çok sizi mutlu edecektir. Saygılarımla