Allah’a Yönelin! Çocuklara Sorumluluk Aşılanması
Değerli okuyucular; Allah-û Teala herkesin mutlu olmasını, herkesin huzur içinde bir dünya hayatı geçirmesini, herkesin cennete girmesini arzu ettiği için Kur’ân-ı Kerim’i indirmiş. Hedef, bütün insanları mutluluğa ulaştırmak.
ALİ- İMRAN 14-15 İnsanlara, “kadınlara, oğullara, kantar kantar biriktirilmiş altın ve gümüşe, salma atlara, hayvanlara ve ekinlere olan sevgiden oluşan” şehvetleri (aşırı düşkünlükleri) güzel gösterildi. Bunlar, dünya hayatının menfaatleridir. Ve Allah, O’nun katındaki en güzel sığınaktır. De ki: “Size bundan daha hayırlısını haber vereyim mi? Takva sahibi olanlar için, Rabb’lerinin katında, içinde devamlı kalacakları, altından nehirler akan cennetler, temiz eşler ve Allah’ın rızası vardır.” Allah kullarını en iyi görendir
Bazı anneler ve babalar vardır. Çocukluklarında onlara sorumluluk verilmiştir, iş yaptırılmıştır. Zahmetli işlerde çalıştırılmışlardır. Belki bundan şikâyetçi olmuşlardır büyük sıkıntı çekmişlerdir. İşte bu yüzden “Benim çocuğum olursa ona böyle davranmayacağım.” diye düşünen bu anneler ve babalar, çocuklarına sorumluluk vermekten kaçınırlar. Onları iş yapmaktan alıkoyarlar. İşte çocuklarına yapabilecekleri en büyük fenalık budur. Sorumsuz bir çocuk yetişir. Bencil bir çocuk yetişir. Egosunun, nefsinin afetlerinin ona her açıdan hâkim olduğu, dilediği zaman nefsinin afetlerine dayalı olarak yaptığı davranışlarla ailesini üzüntülere sevk eden bir yapı kazanır çocuk.
Allah-û Teala, yuvayı çocuk için kurmuştur. Mutlaka hedef o olmalıdır. Öyleyse çocuklar, geleceğin teminatı olarak ailenin değişmez, şaşmaz unsurlarıdır. Böyle bir dizaynda, anne ile çocuklar arasındaki ilişkiler, çocukları geleceğe hazırlamak istikametinde teşekkül etmelidir. Bu ise mutlaka çocuğa sorumluluk vermekten geçer.
MUNAFİKUN 9 Ey âmenû olanlar (Allah’a ulaşmayı dileyenler)! Mallarınız ve evlâtlarınız sizi Allah’ın zikrinden alıkoymasın.