9. Sağlık Zirvesinden Anlamlı Mesajlar…
Özel sağlık kuruluşlarının sorunlarını dile getirmek, çözüm bulmak, geleceğe dair gelişmelerine katkı sağlamak amacıyla ülkemizde yaklaşık on yıldan bu yana sonbaharda Sağlık Zirvesi, ilkbaharda da Sağlıkta Ortak Çözüm toplantıları yapılıyordu. Bu sene 11-15 Mart 2020 tarihlerinde düzenlenecek olan Sağlıkta Ortak Çözüm toplantısı Kovid-19 sebebi ile başlangıcına 2 gün kala iptal edildi.
Özel Hastaneler Platformu Derneği; Pandemi ve Sürdürülebilir Sağlık” temasıyla sağlığın tüm taraflarını dijital bir platformda 9. Sağlık Zirvesinde bir araya getirdi. Zirve; Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk’un katılımı ile 8-9 Ekim 2020 gerçekleşti. Çokta başarılı bir dijital kongre oldu… Kamu, özel sektör ve akademiden sektöre yön veren sağlık yöneticileri ile sektöre ürün ve hizmet sağlayan firma yetkililerini buluşturan zirve; 419 hastane, 59 üniversite, 94 ilaç ve tıbbi cihaz firması, 54 bilişim firması ve 180 ilgili diğer kuruluşlardan olmak üzere toplam 806 kurumdan 1000’i aşkın katılımcı ile icra edildi.
Düzenleyenlerin emeklerine sağlık…
Bizde bir sağlık dinamiği olarak sağlık alanında verilen önemli mesajları sizlerle paylaşmak istedik…
Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca;
- “Pandemi sürecinde insan kaynaklarının finansal kaynaklardan çok daha önemli olduğunu tüm dünya gördü. Özel sağlık kuruluşları tedavide önemli bir kaynak sağladı” diyerek sağlık çalışanlarını ve özel sağlık kuruluşlarını onurlandırdı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk;
- “Sosyal Koruma Kalkanı ile yaklaşık 38 Milyar lira nakdi destek sağladık” diyerek pandemi sürecinde istihdama verilen katkılara vurgu yaptı.
9. Sağlık Zirvesinde iki gün boyunca, sağlık yöneticileri ve profesyonellerine yönelik 6 panel, 2 eğitim ve 2 webinar ile Özel Sağlık Kuruluşlarının nabzı tutuldu…
- Zirvenin ev sahipliğini yapan Özel Hastaneler Platformu Başkanı Dr. Mehmet Altuğ;
- “Salgının; özel hastaneler, sağlık çalışanları ve hastalar için zorlayıcı bir süreç olduğunu, küçük ve orta ölçekli yapıların zaten zorlandığı ve hatta kaldıramayacağı bir mücadele idi bu durum. Buna rağmen özel hastanelerimizin ve merkezlerimizin sürece farklı şekillerde önemli katkıları oldu.
- Bu süreç gösterdi ki; sadece ikincil düzenlemeler değil, sağlık sektörünü ilgilendiren kanunların yeni yaklaşımla tekrar düzenlenmesi gerekir.
- Mevzuatın tamamının sektörün tüm paydaşları ile istişare içinde hazırlanması, saha deneyiminin düzenlemelere yansıtılması gerekir” diyerek sağlıkta istişare kültürünün önemine değindi.
- Ülkemizin en büyük Özel Hastaneler Ve Sağlık Kuruluşları Derneği olan OHSAD Başkanı Dr. Reşat Bahat;
- “Pandemi de Türkiye çok güzel bir sınav verdi. Sağlık sektörü savunma sanayi gibi ciddi öneme sahip bir sektör. Özel sağlık kuruluşları 24 saat canlı ve ayakta kalmak zorunda. Bu enflasyon ve döviz ortamında SGK fiyat güncellemesi yeniden yapılmalı.
- Pandemide “Acil” statüsünde olmanın vatandaşla hastaneleri karşı karşıya bıraktığını ve hizmet verirken zorlandıklarını ve büyük zarar gördüklerini ve “yok olma sınırından döndüklerinin altını çizdi. Yüzde 40’ı yanlış negatiflik veren PCR testinin SGK tarafından ödeme esası olarak alınmış olması bizi yine üzdü. Çünkü hastalarımızın çoğu Covid 19 hastasıydı. Ciddi akciğer tutulumları vardı ama biz bunların ödemesi için PCR pozitifin esas alınmasını doğru bulmuyoruz” diye konuştu.
Zirvede verilen iki çarpıcı mesajı önemsiyorum.
İlki “Telesağlık / Sağlık Hizmet Sunumunda Dijitalleşme” oturumunda ifade edildi.
- Gelecekte, hastanelerimiz evlerimiz olacak…
Diğeri de “İstişare Kültürüne Kurumsal Yaklaşım ve Değerlendirmeler” oturumunun mesajı idi.
- Sağlık sektöründe kamu, özel sektör ve akademi arasında herhangi bir anlaşmazlık ve iletişimsizlik olmamakla birlikte masaya yatırılan sorunların çözümü noktasında bir işbirliği ve ortak dil oluşamadığı,
- Bunun sebebinin aslında sağlığın çok hassas bir yapısının olması ve en son noktaya gelinceye kadar herhangi bir değişiklik yapma konusunda kamunun isteksiz davranması olduğunun altının çizilmesi idi…
Zirvenin mesajı net idi aslında…. “Sağlık savaşında ülkemizin silahsız kuvvetleri olan tüm sağlık sistemimizin yaklaşık % 40’ını oluşturan, kayıt içi değer yaratan, yarım milyona yaklaşan istihdam sağlayan, medula, e-nabız vb elektronik ortamlarda ürettiği değeri ölçülebilen özel sağlık sektörünün sorunları görmezden gelmeyelim…